Sunday, November 06, 2005

MOROCKOS OCKUPATION AV VÄSTSAHARA SKÖDAR NYA OFFER

2005-11-05
Marockos ockupation av Västsahara skördar nya offer
Debatt: Västsahara
Ännu en västsaharier som protesterat mot Marockos ockupation av landet har dött efter att ha gripits under en demonstration. Världen fortsätter att svika Västsahara, skriver Aron Lund, Liberala ungdomsförbundet.
I går mördades Moubarki Hamdi Salek Mahjoub av sina torterare i det ockuperade El-Aaiun. Idag, den 31 oktober, är det 30 år sedan Västsahara invaderades av marockanska trupper, en massiv etnisk rensning inleddes, och det svartaste kapitlet i landets historia tog sin början.
Moubarki var bara ett år gammal när de första stridsvagnarna korsade gränsen, och han har levt hela sitt medvetna liv under militär ockupation. I förrgår stod han på El-Aaiuns gator i en demonstration för självständighet. Protesten slogs ner med våld och Moubarki fördes bort av Stadssäkerhetsgruppen, en av Marockos många fruktade och hatade säkerhetstjänster. På polisstationen misshandlades och torterades han till döds. Igår överlämnades hans sönderslagna kropp till familjen, som ett blodigt kvitto på dissidentens lön. 30 år bakom tystnadens mur
Västsahara har kämpat för sin självständighet i 30 år och Moubarki är varken den förste eller den siste som dött för landets frihet, för demokrati och mänskliga rättigheter i Afrikas sista koloni. Han är det senaste offret i en tre decennier lång frihetskamp som aldrig syns i våra medier, för en nation som fullständigt svikits av världssamfundet, som långsamt stryps bakom en mur av tystnad. En mur som Marocko upprätthåller genom militärpatruller, vägspärrar, tortyrhålor, en 1800 kilometer lång minerad ökenmur, och utvisandet av journalister och internationella inspektörer - tiotals har deporterats bara det senaste året.
Den 27 oktober antog Europaparlamentet med 98 röster mot noll en resolution som krävde ett stopp för attackerna på det sahariska civilsamhället, och det omedelbara släppandet av Aminatou Haidar, Ali Salem Tamek och de 35 andra politiska fångar som ockupationsmakten håller. Marocko avkrävdes också besked om de över 500 sahariska
Aron Lund, Förbundsstyrelseledamot Liberala ungdomsförbundetSkicka denna artikel till en vän Läs mer av Aron Lund, Förbundsstyrelseledamot Liberala ungdomsförbundetLinks to this post:

Create a Link<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?